HİZMETLER

Karayolu Uygunluk Belgesi

1-Hangi araçlara düzenlenir?

Trafiğe çıkabilecek durumda olan veya onarım ve bakımla bu duruma getirilebilecek araçlara KARAYOLU UYGUNLUK BELGESİ düzenlenir. Onarımı mümkün olmayan araçlara KARAYOLU UYGUNLUK BELGESİ düzenlenemez yalnızca yedek parça temini için araç satın alınabilir.

2-Gümrükten nasıl araç alınır?

Bakanlığın internet sitesinde kayıt oluşturup ihalelere katılarak beğendiğiniz size uygun araçlara online açık arttırmalarla teklif verebilirsiniz. Almak istediğiniz araç ile ilgili bilgilere, aracın durumu hakkında uzman raporlarına ve fotoğraflarına yine aynı site üzerinden ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.

https://www.eihale.gov.tr

3-Araçtaki eksiklerin giderilmesi

Aracınızı teslim alırken, aracın genel bilgilerini içeren, adınıza düzenlenmiş olan şahadetnamede ki bilgilerin araçla birebir örtüştüğünü lütfen kontrol ediniz.

 

Başlıca kontrol etmeniz gereken bilgiler;

 

  • Şasi numarası
  • Motor numarası
  • Koltuk sayısı
  • Vites tipi
  • Renk
  • Yakıt cinsi
  • Çeki demiri mevcut mu?

 

Yukarıdaki kontrollerin tamamını yaptıktan sonra aracınız da onarılması gereken mekanik, elektrik, elektronik, kaporta vs. eksikleri tamamlayınız.

 

Aracınızda eksikleri tamamlarken;

 

  1. Cam değişikliği yaptıysanız veya yapacaksanız takılan yeni camda ‘’ e ‘’ ya da ‘’ E ‘’ onayı bulunan camlar olmasına dikkat etmelisiniz. (02.03.2001 tarihinden önce imal edilen araçlarda aranmaz.)
  2. Lastiklerinizde ‘’ e ‘’ ya da ‘’ E ‘’ onayı bulunmalıdır. DOT işareti de kabul edilebilir. (25.07.2000 tarihinden önce imal edilen araçlarda aranmaz.)
  3. Aydınlatma sistemleri tümüyle çalışır durumda olmalıdır. Ön park lambaları, kısa hüzmeli farlar, uzun hüzmeli farlar, ön sinyal lambaları, arka park lambaları, fren lambaları, arka sinyal lambaları, geri vites lambası, plaka lambaları çalışır duruma getirilmelidir.
  4. Emniyet kemerleri çalışır durumda olmalıdır. (01.01.1995 tarihinden önce imal edilen, M1 kategorisi araçların arka koltukların emniyet kemeri aranmaz.)
  5. Koltukların fiziksel olarak sağlamlığı kontrol edilmeli ve onarılmalıdır.

4-Karayolu uygunluk belgesinin düzenlenmesi

Yapılan kontrollerden sonra hazırlanan ve online başvurusu tarafımızca yapılan aracınızın incelenmesi için size en uygun TSE araç inceleme merkezine yönlendirileceksiniz.

İnceleme yeri ile ilgili konum bilgileri sizlere önceden bildirilecek ve yardımcı olunacaktır.

NOT: Aracınızı trafikteki risklere karşı korumak için sigorta yapmanız ve geçici plaka çıkartmanız gerekmektedir.

5-Belge teslim ve tescil işlemleri

E-imzalı KARAYOLU UYGUNLUK BELGESİ online olarak onaylandıktan sonra tarafınıza kargo, whatsapp, e-mail gibi dilediğiniz şekilde sizlere ulaştırılacaktır.

Belgelerinizin doğruluğunu, geçerliliğini belgenizin sayfa sonundaki link’ten veya karekod’dan doğrulatabilirsiniz.

Belge elinize ulaştıktan sonra muayene işlemleri için telefon ile TÜVTÜRK muayene randevusu alarak aracınızın muayenesini ve egzoz emisyon ölçümünü yaptırmalısınız.

TÜV için gerekli evraklar;

Trafik sigortası, Karayolu Uygunluk Belgesi, Şahadetname, Fatura, ÖTV makbuzu ve gümrükten alınan diğer evraklar

TÜVTÜRK iletişim: 0850 222 88 88

Noterde ruhsat işlemleri için yukarıdaki belgelere ek olarak TÜVTÜRK ten alacağınız muayene raporunu ekleyerek işlemlerinizi yapabilir ve tescil işleminizi bitirebilirsiniz.